Salat bargi

Tarkibi:

Salat bargining kaloriya qiymati 100 gramm mahsulot uchun 12 kkal. U ko'p miqdorda A vitamini va foliy kislotasini o'z ichiga oladi. U B, PP, karotinga tegishli mineral moddalarga boy va askorbin kislotasi miqdori bo'yicha olma tarkibidan qolishmaydi. Tarkibida E vitaminga boy. Salat barglarda beta-karotin vitaminlari, organik kislotalar, kaliy tuzlari, fosfor, magniy, natriy mavjud.

Foydali xususiyatlari:

Tarkibi tufayli salat foydali xususiyatlarga ega. Salat  kimyoviy tarkibiy qismi bo'lgan laktikisning o'ziga xos moddasi asab tizimini tinchlantiradi, uyquni yaxshilaydi va tuz yig’ilishini kamaytiradi. Va pektinlar va foliy kislotasi ichaklarni rag'batlantiradi va yomon xolesterolni tanadan olib tashlaydi.

Temir tuzlari mavjudligi sababli salat temir tanqisligi kamqonligini, oshqozon va ichakni davolash uchun tavsiya etiladi. Xalq tabobatida salat sharbati sochni mustahkamlash uchun ishlatiladi va salat urug’laridan tayyorlangan suvli damlama esa laktatsiyani yaxshilash vositasi sifatida ishlatiladi. Salat iste’mol qilish qon aylanishini yaxshilash va metabolizmni normallashtirish mumkin.

Salatning sehrli xususiyatlari hech ham oshirib yuborilmagan. Ma'lumki, kechki ovqat paytida salat uyquni yaxshilaydi va ertalab yoki tushdan keyin ishtahani kuchaytiradi.

Qiziqarli faktlar:

Yuzdan ortiq salat turlari mavjud: bargli, karam, turli xil shakllar va ranglar, och yashildan tortib to to’q qizil va barchasi hayratlanarli darajada mazali. Biroq, besh ming yil oldin odamlar ularni o'stira boshlaganlarida, hech kim bu barglarning ta'm sifatlari haqida o'ylamagan. Ular urug'lar tarkibidagi moy uchun ekilgan. Shunday qilib, qadimgi yunonlar va rimliklar salatni tatib ko'rishgan. Ular shifobaxsh xususiyatlari haqida birinchi bo'lib aytishgan. Salat bargi o'zi iste'mol qilinmaydi, faqat boshqa sabzavotlar qatorida, chunki u to'yish hissini bermaydi.

Qo’llanish:

Yashil salat barglari yangiligida iste’mol qilinadi. Boshqa idishlarga qo'shilganda, pichoq bilan to’g’rashdan ko’ra ularni qo'llaringiz bilan yirtib tashlash ma’quldir – chunki u foydali xususiyatlarini yo'qotishi mumkin (kaloriya beruvchi). Salat barglari, salatlar, issiq ziravorlar, sho'rvalar, go'sht va baliq taomlarini tayyorlashda juda keng tarqalgan. Bundan tashqari, salatani qovurish yoki ozgina dimlash mumkin, ammo harorat ta'sirida uning foydali xususiyatlarining ko'pi yo'qolishini yodda tutish kerak.

Bizning mahsulotimiz

BodringBodring

Bodring an'anaviy sabzavot bo'lib, usiz yozda ham, qishda ham dasturxonimizni tasavvur qilib bo'lmaydi.

PomidorlarPomidorlar

Yangi pomidorlar minerallarning yo'qolishini tezda to'ldirish uchun ideal foydali taomdir.

SalatSalat

Salat bargining kimyoviy tarkibiy qismi bo'lgan laktusin o'ziga xos moddasi asab tizimini tinchlantiradi...

BaqlajonBaqlajon

Baqlajon pishirishda keng qo'llaniladi, pishirish usullari xilma-xildir. Ular qovurilgan, bug'langan,

Cherry pomidorlariCherry pomidorlari

Cherry pomidorlari turli xil tansiq taomlarini tayyorlash uchun pishirishda keng qo'llaniladi va ko'plab yemaklarni...

Shirin bulg’or qalampirShirin bulg’or qalampir

Bolgar qalampiridan turli taomlar va salatlar tayyorlash uchun keng foydalaniladi.