Tarkibi
90% suvdan tashkil topgan, oqsillar 1,2 g, yog'lar 0,1 g, uglevodlar 4,5 g, baqlajonning kaloriya miqdori 100 gramm mahsulotga 24 kkal.
Foydali xususiyatlari
baqlajon tarkibida qalin tolalar, eruvchan shakar, pektin, oqsillar, kaliy, kaltsiy, fosfor, temir, magniy, natriy, C, B1, B2, B5, PP vitaminlari mavjud. Baqlajon barglari metabolik jarayonlarda va oqsil biosintezida muhim rol o'ynaydigan ribonuklein (RNK) va dezoksiribonuklein (DNK) kislotalariga boy.
Ilova
Baqlajon pishirishda keng qo'llaniladi, pishirish usullari xilma-xildir. Ular qovurilgan, bug'langan, dimlangan, qaynatilgan, panjara qilingan, pishirilgan va hk. Vitamin PP tarkibiga qarab, nikotinga qaram bo'lganlarga tavsiya etiladi. Vitamin PP (nikotinik kislota) yordamida organizm nikotin ochligiga osonroq toqat qilishi mumkin. Bundan tashqari, baqlajon oshqozonni yaxshilaydi va oshqozonning kislota-tuz muvozanatini yaxshilaydi.
Qiziqarli faktlar
Bizning odatdagi baqlajonlardan tashqari, boshqa bir qator navlari ham mavjud. Bundan tashqari, ular shunchalik farq qiladiki, bunday mevalarni birinchi marta ko'rganingizda, bu haqiqatan ham baqlajon ekanligiga ishonish qiyin bo’ladi. Oq tuxum yoki inglizlar aytganidek Pasxa tuxumlari deb nomlangan nav mavjud. Barchasi tashqi tomondan tovuq tuxumiga o'xshab turadigan mevalarning yumaloq shakli va oq rangda. Oltin tuxumning xilma-xilligi sariq rangga va oval shaklga ega. Ushbu baqlajonlar juda tez pishib, ko'p meva beradi va ajoyib ta'mga ega.