Pomidorning foydasi haqida

Pomidor - bu vitaminlar va minerallarga boy sog'lom va parhezli sabzavot, ammo u doimo inson tanasiga foydali ta'sir qiladimi?

Pomidorning kimyoviy tarkibi

Bu savolga javob berish uchun pomidorning kimyoviy tarkibini ko'rib chiqamiz. Pomidor mevasi 90% suv, 10% o'simlik to'qimalari bo'lib, turli xil ozuqalar bilan to'yingan.

Pomidor tarkibida A, C, B1, B2, B4, B5, B6, B9, PP kabi vitaminlar mavjud.

Pomidorda, asosan, askorbin kislotasi ya’ni S vitaminga boydir. Ushbu moddaning tarkibiga ko'ra, pomidor, shu jumladan sitrus mevalaridan ham ustundir. Bundan tashqari, ushbu mevalarda ko'p miqdorda beta-karotin mavjud - bu A vitaminidan tanaga sintez qilinadigan "qurilish materiali" dir;

  • makroelementlar - pomidor deyarli to'liq ro'yxatni o'z ichiga oladi: kaltsiy, kaliy, fosfor, oltingugurt, magniy, natriy, xlor. Ayniqsa unda ko'p miqdorda kaliy mavjud - 290 mg;
  • mikroelementlar - mis, ftor, molibden, bor, kobalt, nikel, rubidiy. Bundan tashqari, oz miqdorda - temir, yod, rux, selen, marganets mavjud;
  • likopin - pomidorga to'q sariq-qizil rang beradigan pigmentdir. Bu kuchli antioksidant xususiyatlarga ega, ya'ni. tanadagi erkin radikallarni bog'lab, chiqarib tashlashga qodir. Likopenning maksimal kontsentratsiyasi hatto yangi uzilgan mevalardagina emas, balki tomat pastasida ham mavjud.

Pomidorlar kam kaloriyalik mahsulot hisoblanadi: 100 mg tarkibida atigi 20 kkal mavjud (issiqxonada pomidor biroz ko'proq - 27 kkal). Pomidorda yog'lar deyarli yo'q, oqsil miqdori kam, uglevodlar va kletchatka tarkibida juda ko'p. Ushbu mahsulot past kaloriya miqdori tufayli vaznni kuzatadiganlar uchun juda mos keladi.

Pomidorning organizm uchun foydasi:

  • Vitaminlar va minerallarning yuqori miqdori inson tanasiga foydali ta'sir ko'rsatadi.
  • pomidorda ko'p miqdorda mavjud bo'lgan askorbin kislotasi immunitet tizimini mustahkamlashga yordam beradi;
  • Gematopoez jarayonida qatnashadigan B vitaminlari, qonni davolaydi va uning sifatini yaxshilaydi;
  • kaliy miqdori yuqori bo'lganligi sababli, pomidor yurak mushaklarining ishlashini yaxshilaydi;
  • pomidor tarkibidagi temir moddasi anemiyaga qarshi kurashda yordam beradi va gemoglobin sintezida ishtirok etadi;
  • B vitaminlari, neyroprotektiv xususiyatlar tufayli Altsgeymer kasalligi paydo bo'lishining oldini oladi;
  • xlor va natriy tuz metabolizmini barqarorlashtiradi va normal osmotik bosimni saqlaydi;
  • B vitaminlari va A vitamini metabolizmni yaxshilashga yordam beradi;
  • kaltsiy va fosfor suyak to'qimalari tarkibidagi asosiy elementlardir.

Shuningdek, pomidorni muntazam ravishda iste'mol qilish bilan terining elastikligi uzoqroq saqlanib qoladi va suyak to'qimalarining mustahkamligi va zichligi normal holatda bo'ladi. Bu qariyalar uchun  aktual hisoblandi.

Bundan tashqari, pomidor:

  • diabetning umumiy holatini yaxshilash;
  • pishirilgan shaklda pankreatitning kuchayishini oldini olishda yordam berishi;
  • klinik depressiyaning namoyon bo'lishini zaiflashtiradi, kayfiyatni yaxshilashga yordam beradi;
  • qon bosimini normallashtirish;
  • yallig'lanish jarayonlarini kamaytiring, bu ularni bir qator kasalliklarda, shu jumladan revmatizm va artritda samarali qiladi;
  • toksinlardan tanani tozalaydi;
  • teri kasalliklari uchun samarali: pomidor pulpasidan tayyorlangan niqoblar akneni yo'q qilishga va ekzemada yordam beradi.